Sunday, January 11, 2009

ALMIR DERVISEVIC - ISTINOM DO PRAVDE




ORIGINALNA LIKOVNA KREACIJA ALMIRA DERVISEVICA

Na likovnoj izlozbi “Nasi momci” u umjetnickoj galeriji Kunstliefde u Utrechtu koja je otvorena 3. januara do 1. februara 2009. godine osamnaest umjetnika je pokusalo da reaguje na razne mirovne misije holandske vojske u svijetu i da dokuci sto blize istinu jedne strasne i ozbiljne igre koja se neprekidno odvija po svijetu, a zove se rat. Kako imati kontrolu nad nesavladivom i nepredvjavascript:void(0)idivom moci? Jedan od umjetnika je i nas Almir Dervisevic koji se rado krece u prostoru koji se odnosi na istinu i pravdu. U prostoru gdje je istina zaista uvijek prisutna i u prostoru gdje je pravda cesto izostavljena.

Na izlozbenom prostoru Dervisevic je dobio istaknuto mjesto u procelju galerije na spratu.

U svojoj instalaciji kreirao je vrata na kojima pise “Dobro dosli”i “Srebrenica– zasticena zona”.
Neposredno pored vrata je objesen sapun na kojem je urezano ''Sreberenica 1995 - nije na prodaju'' sto ujedno predstavlja naziv ovoga likovnoga rada. Iza spomenutih vrata nalaze se jos jedna vrata koja oslikavaju tabute zrtava genocida u Srebrenici.
U sklopu ovoga likovnoga rada umjetnik je izveo i jedan performans na nacin da u jednome momentu i sam autor izlazi iza tih vrata te iz bosanskoga sahana publici dijeli sapune na kojima pise Justice - Pravda. Posjetioci uzimaju taj poklon i niko sem jednog ne pita zasto je to. Autor ne odgovara.
Sami posjetioci treba da zakljuce da je sapun namijenjen za pranje i to ce sigurno zakljuciti.
Potom se autor obraca publici sa rijecima:
'' Ja se nadam da ce u buducnosti svaki narod imati pravo i mogucnosti na samoodbranu.
U tome slucaju '' nasi decki'' mogu fino kod kuce ostati! ''
Performans se zavrsava cinom kada autor vrata koja oslikavaju tabute zakljucava te se ponovno obraca publici rijecima:
'' Kljuc ostaje u nasim rukama!''
Ova recenica nosi poruku:
- Bosnjaci su najodgovorniji za svoju buducnost. Naime nikada nismo trebali ocekivati od drugoga da nam rijesava nas problem a to netreba da radimo ni sada kao ni u buducnosti.
Nasa je obaveza i potreba da se izborimo za svoja prava te da realizujemo mogucnosti koje ce biti osnova nasega opstanka odnosno zivota.
Nasa je obaveza i potreba da hrabro uocimo svoje nedostatke te iste jos hrabrije strpljivo nadogradujemo.
Nasa je obaveza i potreba da svatimo da smo mi odgovorni za dolazece generacije Bosnjaka i da oni nesmiju biti zrtve nase neodgovornosti, nase neodlucnosti, nasega egoizma i individualizma.
Jer mnogo je genocida pocinjeno nad Bosnjacima. Preuzmimo odgovornost da genocid pocinjen u periodu 1992 - 1995 bude ujedno i posljednji genocid.
Posvetimo se nama samima, nasim vrijednostima i nasim nedostatcima.
Nadogradujmo i cuvajmo nase vrijednosti jer su samo one istinski dio nas.

Dervisevic je ovom izlozbom potvrdio originalnost umjetnicke kreacije i izraza, duboku senzibilnost, poseban oblik komunikacije sa posjetiocima, smjelost i vizionarstvo sto sve skupa obecava da se razvija u snaznu figuru na polju likovne umjetnosti.


‘’ Biti posten znaci biti istinit i vjeran.
Bosnjaci budimo posteni prema proslosti, sadasnjosti I buducnosti’’
Dk

0 Comments:

Post a Comment

<< Home