Saturday, July 02, 2005

NIHAD HRUSTANBEGOVIC-VIRTOUZ NA HARMONICI IZVODI PRVI PUT SEVDAH RAPSODIJU 11.JULA U DEN HAGU

Nihad Hrustanbegovic - virtouz na klasicnoj harmonici
imao solisticki nastupi u "Hall of Knights" u Den Hagu

U Holandiji sve poznatiji bosanskohercegovacki umjetnik i koncert majstor na klasicnoj harmonici Nihad Hrustanbegovic nastupio je u cetvrtak 23. juna 2005. u Den Hagu kao solista u cuvenoj Kraljevskoj dvorani "Hall of Knights" povodom Svjetskog dana izbjeglica. U prepunoj svecanoj dvorani Nihad Hrustanbegovic je odsvirao svoju kompoziciju "Cross-over fantasy" i Oblivion od Astora Pijacole. Ovoj izuzetnoj svecaonosti prisustvovali su mnogi ugledni gosti iz Holandije i iz inostranstva.
Ovom prilikom je gospodin Ruud Lubbers, bivsi Visoki komesar za izbjeglice Ujedinjenih nacija i dugogodisnji premijer Holandije, odrzao predavanje posveceno zblizavanju i koheziji svih humanitarnih organizacija u svijetu, u nadi da se unaprijedi suradnja izmedju ovih organizacija i time poboljsa pomoc izbjeglicama i iznemoglim ljudima sirom cijelog svijeta.
Predavanje je peto po redu i organizuje se svake druge godine u cast prvog Visokog komesara UN za izbjeglice Gerrit Jan van Heuven Goedhart (1001-1956), po kome je i dobilo naziv.

Nakon ove manifestacije u subotu 25. juna su milioni holandskih TV gledalaca pratili na prvom kanalu Nederland 1 u udarnom vremenu intervju sa Ruud Lubersom i poznatim bivsim liderom partije Zelenih Paul Rosenmollerom, a u medjuvremenu su prikazivani inserti iz velicanstvenog muzickog nastupa mladog Hrustanbegovica u "Hall of Knights".

Nihada Hrustanbegovic je rodom iz Bijeljine i nije ni malo oklijevao kada je prije par mjeseci dobio ponudu za solo nastup sa svojom harmonikom u programu obiljezavanja Deste godisnjice genocide nad Bosnjacima u Srebrenici. Za ovu priliku je komponovao Sevdah Rapsodiju koju ce prvi put izvesti 11. jula 2005. u Sali Dr. Philip u Den Hagu.
Dz. Kuric
Holandija, 2 juli 2005

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Da li se gdje moze cuti nekih snimaka Nihada kako svira harmoniku.

Cuo sam od jedne harmonikasice iz Holandije da je Nihad jako dobar.

Samo naprijed.

Mirza
www.londonsevdah.com
londonsevdah.blogspot.com

5:01 PM  

Post a Comment

<< Home