Sunday, June 26, 2005

SREBRENICA - IZLOZBA FOTOGRAFIJA SAMARAHA

Sjecanje na Srebrenicu i izlozba fotografija Samaraha u Tweede Kamer

U srijedu 22. juna u jednoj od sala Holandskog parlamenta - Tweede Kamer predsjednik Parlamenta Frans Weisglas je najavio otvaranje izlozbe fotografija naseg poznatog fotografa Tarika Samaraha, povodom sjecanja na deset godina masovnog masakra nad Bosnjacima u Srebrenici. Zatim je inicijator i organizator expozicije Farah Karimi iz partije Zelenih govorio o tragediji Srebrenice.
Ipak je govor gradonacelnika iz Srebrenice Abdurahmana Malkica bio najzapazeniji zbog autenticnosti opisa okolnosti i sustine i tezine tragedije koja se dogodila.

Predstavnica organizacije Mladi BiH u Holandiji Admira Fazlic je govorila stihove pjesnika i ratnog izvjestaca iz Srebrenice Nihada Nine Catica. Svojom nadahnutom recitacijom pjesama (Slijepi grad, I ponovo je jesen i Pogled u nebo) ostavila je veoma snazan utisak na mnoge prisutne politicare iz sadasnje i bivse holandske vlade.

Izlozba potresnih fotografija holokausta Srebrenice bice otvorena do 14. oktobra ove godine, sto ce biti prilika da veci broj posjetilaca istu vidi.

Nastup zenskog hora Muzicari bez granica, koji vec godinama na visokom profesionalnom nivou prezentira bosansku sevdalinku i stare gradske pjesme,
selektivnim izborom melodija bio je, kao i do sada u slicnim prilikama, potpuno komplementaran umjetnicki cin.
Imajuci u vidu mjesto odrzavanja i prisustvo visokih politickih licnosti ove zemlje mnogi vide ovaj kompletan dogadjaj kao jedan pozitivan korak u buducnost, korak ka dijalogu izmedju vlade Holandije i prezivjelih Srebrenice. Jer Malkic je prvi prezivjeli iz Srebrenice koji je u Holandskom parlamentu odrzao govor. A njegov govor je bio jako impresivan.

Dzevad Kuric

0 Comments:

Post a Comment

<< Home