Friday, June 25, 2010

SERIJA PREDSTAVA "S PRAZNIM RUKAMA" ZINspelers O ZENAMA SREBRENICE


















Povodom 15. godisnjice sjecanja na pad Srebrenice pozorisnu predstavu
Met lege handen” ili “S praznim rukama” priredjuje ZINspelers kunstondernemers od 6. do 11. jula 2010. u novootvorenom pozoristu Castellum- Weteringpark u Almeru.

“Met lege handen” pripovjevada pricu dvije americke humanitarne radnice, psihijatra i traumakonsultanta.
One su od strane jednog komiteta poslane u jedan izbjeglicki kamp u Bosnu i Hercegovinu da zenama pomognu u savladavanju ratnih trauma. To izgleda jedan nemoguc zadatak. Strucnim pristupom amerikanke ne uspijevaju da se priblize zenama. Tek za vrijeme jednog opustenog nocnog sijela na kojem je i americka psihijatar-terapeutkinja skinula svoju masku, pojavile su se ispovijedi. Pitanje je mogu li humanitarni strucnjaci nesto konkretno izbjeglicama ponuditi?

“Met lege handen” je prevedeni pozorisni komad “Necessary Targets” ili “Neophodni ciljevi” americkog pisca
Eve Ensler. Njena prica se dogadja u jednom izbjeglickom kampu u Bosni, sredinom devedesetih godina i bazirana je na licnim iskustvima Enslerove. ZINspelders je prva grupa u Holandiji koja izvodi ovu predstavu.

Sa ovom serijom predstava pozorisna grupa ZINspelders se pridruzuje obiljezavanju 15.godisnjice pada Srebrenice 11. Jula 1995. u kojem je pobijeno preko 8000 djecaka i odraslih, u najstrasnijem zlocinu genocida koji se dogodio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Holandski bataljon je u ime UN bio postavljen za odbranu ove enklave.Ovaj uzasan dogadjaj zato cini i jedan dio najnovije istorije Holandije.
Zajedno sa zemljacima iz Bosne i Hercegovine ZINspelers zele nakon 15 godina zajedno da odaju pocast zrtvama.
Program je napravljen u dogovoru i saradnji sa Platformom BiH, organizacijom Mladi-BiH, Udruzenjem Sana iz Almera i Bosanskom skolom Behar iz Amsterdama.
Djeca iz Bosanske dopusnke skole Behar iz Amsterdama nastupaju u predprogramu.

Ostale informacije o programu i rezervaciji karata:
www.zinspelers.nl

Predstava se daje u otvorenom teatru Castellumm Weteringpark Almere.
Kod promjenljivog vremena nakon 18:00 sati pogledati na stranici
www.zinspelers.nl da li se predstava odrzava.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home