Sunday, July 05, 2015

KNJIGA FAHRUDINA ALIĆA O SREBRENICI “IZA ZATVORENIH VRATA”

Autor knjige otvoreno navodi da odgovornost za genocid iz jula 1995. snose ne samo izvršioca zločina i međunarodna zajednica nego i vojne i civilne vlasti Republike BiH.
U aprilu je iz štampe izašla knjiga "Iza zatvorenih vrata - Srebrenica 1992 - 1995", kao jedan skroman poklon uoči dvadesete godišnjice sjećanja na srebreničke žrtve Genocida.                 Autor knjige je Fahrudin Alić koji je preživio tu golgotu, čovjek koji je u zastićenoj zoni Srebrenica bio neko vrijeme član Ratnog predsjedništva općine i Pomoćnik komandanta divizije (Komandant Komande mjesta 28.divizije). Zbog neslaganja sa načinom rukovođenja i komandovanja vojskom i upravljanjem zastićenom zonom, demonstrativno je napustio pomoćnićko mjesto što je, možda, bio usamljen ili rijedak primjer u Armiji R BiH.
O samoj knjizi dovoljno je navesti neka gledišta iz recenzije "Od Brezovica do Holandije", gdje se između ostalog kaže: ......." Alić je pokušao na slikovit način da pokaže ukupnu ambijentalnost u ratnoj Srebrenici i okolini, svo prokletstvo i martirij naroda koji je bio osuđen na izolaciju, patnju i nestanak. On demistifikuje neke, po njemu, izvikane subjekte i njegove trabante, zakulisne radnje i kriminal, nejedinstvo i regionalnu podijeljenost, koja je bila pogubna za opstanak enklave i naroda. On se ne skriva iza eufemizama, no otvoreno ukazuje na one koji su uz međunarodnu zajednicu krivi za srebreničku tragediju. Pogađate, to je politički i vojni vrh naše države, ali i same Srebrenice. Uostalom, u svom predgovoru on taksativno govori o njima.
Ova knjiga nam otvara čitav spektar do danas nerazjašnjenih tema, koje u konačnici nude odgovor na pitanje zar se to baš nama moralo desiti? "Iza zatvorenih vrata" otvara neke zamagljene vidike, traži i nudi odgovor. Nota subjektivnosti je neminovan čin svake memoarske građe, pa tako i ovog djela. Najzad, Alić je uz mnoge druge pokušaje na dokumentovan način pokazao svoje viđenje onog što se događalo i dogodilo u Srebrenici s kojim se možete, ali i ne morate složiti. Istina je samo jedna i zamršeno klupko naše bliske prošlosti, konačno se počelo odmotavati. 
Ovo je Alićev doprinos rasvjetljavanju svih naših mutnih obdanica i do jučer, tabu tema u koje se niko ili malo ko usudio dirati."

Alić je knjigu posvetio kćerima: Amini, Mineli i Neiri, srebreničkoj ratnoj siročadi i ostaloj podrinjskoj mladosti da pred nepravdom i zlom nikad ne pokleknu, ma sa koje strane i od koga, ono dolazilo.
Knjiga se može nabaviti na mnogim prodajnim mjestima u Bosni i Hercegovini a van BiH preko e-maila autora s.alic@chello.nl ili telefona 0031 64 399 4090.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home